Hakkımızda

Edirne Yağ Sanayi Ve Ticaret A.Ş. 1950’li yıllardan beri hamyağ üretimi ile yağ sektöründe öncü bir yere sahip bir aile şirketi tarafından kurulmuştur. Tesislerin temeli, Edirne şehir girişindeki sanayi bölgesi içinde 34 dönümlük arazi üzerinde 6 Mayıs 1972 tarihinde atılmıştır.

İlk yatırım olarak “De Smet” Belçika firmasının kurduğu kontinü ekstraksiyon tesisi 8 Eylül 1974 tarihinde işletmeye açılmıştır. Günde yaklaşık 200 ton ayçiçek tohumu işleyebilen tesisin kapasitesi daha sonra ilave edilen ön pres tesisinin yardımıyla 300 tona çıkarılmıştır. İlk yıllarda, üretilen hamyağ daha çok margarin üreticilerine, ekstraksiyondan yan ürün olarak elde edilen ayçiçek küspesi ise yem fabrikalarına ve bölgedeki hayvan yetiştiricilerine pazarlanmıştır.

Ekstraksiyon ünitesinde üretilen küspenin değerlendirilmesi amacıyla ayni arazi içinde 1978 yılında karma yem fabrikası işletmeye açılmıştır. Bölgedeki un fabrikalarının yan ürünlerinin ve müstahsilin tahıl ürünlerinin de değerlendirildiği bu tesis zamanla yapılan ilavelerle 15 ton/saat kapasiteye ulaşmıştır. Yıllık ortalama 25.000 ton olan üretimi ile bölgede özellikle çok yaygın olan süt hayvancılığına hizmet etmektedir.

Entegrasyonu tamamlayıcı son tesis olarak “batch sistem“ rafineri üniteside 1978 yılında devreye alınmıştır. Bu tesiste, hamyağ nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon işlemlerine tabi tutularak rafine ve vinterize yemeklik sıvı ayçiçek yağı üretimine başlanmıştır. Ekstraksiyon tesisinde üretilen hamyağa ilaveten iç piyasadan ve ithalat yoluyla temin edilen hamyağ ile rafineri ünitesinin hammadde ihtiyacı karşılanmaktadır. Önceleri 80 ton olan günlük kapasite yıllarla yapılan ilaveler ile günlük 130 ton yemeklik sıvı yağ üretecek boyuta ulaşmış ve 20.7.1992 tarihinde TSE belgesi alınmıştır. 1993 yılında modernizasyon ve kapasite arttırımı tekrar gündeme gelmiş ve kontinü sisteme geçiş süreci başlamıştır. “Alfa-Laval” İsveç firması tarafından geliştirilen ve tesis edilen “soft column” kontinü deodorizasyon ünitesi 7 Ekim 1996 tarihinde devreye alınarak günlük kapasite 250 tona çıkarılmıştır. Dünyadaki ilk uygulama olan bu tesis ile kapasite arttırımının yanında ürün, kalitesi yönünden dünyada en iddialı konuma gelmiştir.

Bu yeni teknoloji sayesinde, yağın vakum altında yüksek sıcaklıkta işleme tabi tutulması (deodorizasyon) çok kısa süre içinde gerçekleştirilmektedir. Böylece yağların içinde bulunan ve elde edildiği bitki tohumunun doğasından gelen vitaminler ve mineraller değerlerini yitirmeyerek büyük oranda yağın bünyesinde kalması sağlanmaktadır. Ayrıca yüksek sıcaklıkta işleme tabi tutulan yağlarda oluşan ve “trans fatty asitler” olarak adlandırılan yağ kalitesini doğrudan etkileyen kötü yağ asitlerinin meydana gelmesi önlenmiş olmaktadır. Hücrelerin ölmesini geciktirerek yaşlanmayı önleyen “antioksidan” özelliğe sahip ve E vitamini olarak bilinen tokoferollerin deodorizasyon işlemi sırasında kaybedilmeyerek yağın bünyesinde tutulmasıyla yağın tadındaki acılaşma önlenerek yağın ömrü uzatılmakta ve kalitesi korunmaktadır.

Rafineri ünitesinin 1978 yılında devreye girmesiyle beraber OLİN markası ile yemeklik rafine ve vinterize ayçiçek yağı, 1 litrelik plastik şişeden 18 litrelik tenekeye kadar değişik boyda ambalajlarda otomatik dolum tesislerinde el değmeden hazırlanarak tüketicinin hizmetine sunulmuştur. 1994 yılında rafine mısır yağı, 1999 yılında zeytin yağı, 2008 yılında rafine kanola yağı üretimine başlanarak ürün yelpazesi genişletilmiştir. Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ nin yaygınlaşmış satış teşkilatı Trakya, İstanbul, Marmara, Ege, Orta Anadolu, Batı Karadeniz Bölge Müdürlükleri ve Olin Bölge Bayiliklerinden oluşmaktadır.

Satış Teşkilatı ve Bayiler aracılığıyla yurt içinde yıllık ortalama 24.000 ton bitkisel yağ satışı ve 15.000 ton karma yem satışı gerçekleştirilmektedir. Yağ ihracatı ise yıllık 500 ton civarındadır. Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022 yılında 1 milyar TL’ yi geçen bir satış cirosu gerçekleştirmiştir.

Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Edirne’deki tesislerinde toplam 180 kişi istihdam edilmektedir. Trakya ve özellikle Edirne çiftçisine gerek tarım ürünleri gerekse hayvancılık konularındaki büyük desteğinin yanında Edirne’deki küçük ölçekli sanayinin ve Edirne esnafının ticaret hayatında önemli yer tutmaktadır. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfının faal üyesi olan Edirne Yağ Sanayi, modern kimyasal ve biyolojik arıtma tesisi ile çevre dostu da olduğunu kanıtlamıştır.

Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Kalite Yönetim Sistemi 2000 yılında “Tüv Rheinland” firması tarafından TS ISO 9002 / 1994 kapsamında belgelendirilmiş ve “Tüv Cert” logosu kullanmaya hak kazanmıştır.

Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahip olduğu ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesi, “Tüv Rheinland” belgelendirme kuruluşu tarafından 2022 yılında yenilenmiştir.

Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş., sahip olduğu ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi “Tüv Rheinland” belgelendirme kuruluşu tarafından 2023 yılında yenilenmiştir.